• Πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα

  Με την εγκατάσταση των προσφύγων στην Καλλιθέα (1922), άρχισαν να δημιουργούνται οι πρώτες ποδοσφαιρικές ομάδες στις γειτονιές. Τα πρώτα γήπεδα ήταν οι αλάνες που υπήρχαν σε κάθε γειτονιά, της πόλης καθώς χώροι άθλησης δεν υπήρχαν. Ως παλαιότεροι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι αναφέρονται ο "Καλλιθαϊκός", που ήταν από τα ιδρυτικά σωματεία του Γ.Σ. Καλλιθέα και ο Εθνικός Όμιλος "Φοίνιξ".

  Αγωνιστική δράση του Φοίνικα Καλλιθέας αναφέρεται για πρώτη φορά στις 12 Σεπτεμβρίου 1926, όταν ηττήθηκε με 2-0 από τον Όμιλο Φαλήρου:

  "Εις το γήπεδον του Παλαιού Φαλήρου εγένετο την παρελθούσαν Κυριακήν ο ποδοσφαιρικός αγών μεταξύ των ομάδων "Φαληρικού Κλουμπ" και "Φοίνικος" Καλλιθέας. Νικήτρια ανεδείχθη η πρώτη με τέρματα 2-0."

  Αργότερα το ίδιο έτος αναφέρεται και ως "Βυζάντιον τέως Φοίνιξ" και αγωνιζόταν στο "γήπεδον της Εσπερίας", το οποίο είναι προφανώς το γήπεδο του μετέπειτα "Έσπερου", το σημερινό του Γ.Σ. Καλλιθέα. Το Δεκέμβριο του 1926 ο πρόεδρός του Α. Παυλίδης ανακοίνωσε τη διοργάνωση ποδοσφαιρικού τουρνουά μη αναγνωρισμένων ομάδων. Επίσης, στις 30 Μαρτίου 1930 ηττήθηκε σε φιλικό αγώνα από τον Ελλήσποντο Πειραιά (Αναστάσεως) με 4-1.

  Τα επόμενα χρόνια ο σύλλογος είχε μόνο ομάδα βόλεϊ. Η ποδοσφαιρική ομάδα επανιδρύθηκε το 1936 από τους Σέραλη και Ιωάννη Γουσάκη με πυρήνα τους αθλητές του βόλεϊ. Τη πρώτη αυτή ομάδα αποτελούσαν οι: Κυριάκος Χρυσοχόου (τερμ.), Πολυχρόνης Φωστηρόπουλος, Κων. Αναστασίου, Γουναρόπουλος, Παναγιώτης Χαλόφτης, Ελευθ. Τσιλιγγίδης, Λούης Ζαφειρίου, Χαρίλαος Σταυρόπουλος, Σπύρος Κασφίκης, Μιχαήλ Πατρίκιος, Γεώργιος Σαμπλίδης.

  Πρώτες αγωνιστικές αναφορές έχουμε το Σεπτέμβριο του 1938, οπότε εμφανίζεται ως ανεπίσημο σωματείο με δικό του γήπεδο αρχικά με το όνομα "Φοίνιξ Χαροκόπου", και αργότερα ως "Φοίνιξ Καλλιθέας". Τα γραφεία του συλλόγου βρίσκονταν στο συνοικισμό της Νέας Ζωής. Μεταπολεμικά εντάχθηκε στην ΕΠΣΑ.

 • Φοίνιξ Καλλιθέας

  Από τον Φοίνικα Καλλιθέας ξεκίνησαν το ποδόσφαιρο αρκετοί γνωστοί Καλλιθεάτες ποδοσφαιριστές, που έπαιξαν είτε στην Καλλιθέα είτε σε άλλα σωματεία. Πιο γνωστός υπήρξε ο διεθνής Στάθης Μαυρίδης, που έκανε μεγάλη καριέρα στον Πανιώνιο. Επίσης, τη δεκαετία του '60 παίκτης-προπονητής του Φοίνικα υπήρξε ο Γιάννης Γιαννακόπουλος, πρώην παίκτης του Πανιώνιου.

  Το 1966 η διοίκησή του μετείχε στην πρωτοβουλία ίδρυσης του Γ.Σ. Καλλιθέα, με συγχώνευση των παλιών ποδοσφαιρικών σωματείων της συνοικίας: Έσπερου, Ηρακλή, Καλλιθαϊκού και Α.Ε. Καλλιθέας, αλλά ενώ είχε συμφωνήσει και ο εκπρόσωπός του είχε υπογράψει το συμφωνητικό ίδρυσης της νέας ομάδας, τελικά υπαναχώρησε.

 • Στη Δ΄ Εθνική

  Η ανώτερη κατηγορία που έχει αγωνιστεί ο Φοίνικας είναι το πρωτάθλημα Δ΄ Εθνικής από τη σεζόν 1990-91 ως το 1994-95. Το 1994-95 τερμάτισε στη 10η θέση με 61 βαθμούς και 53-34 γκολ αλλά υποβιβάστηκε, αφού στην κατηγορία παρέμειναν μόνο οι επτά πρώτοι με τον έβδομο να απέχει μόλις δύο βαθμούς (63 β.) από τον Φοίνικα.

  Από το 2008-09 αγωνίζεται στη Γ΄ κατηγορία της Ε.Π.Σ. Αθηνών.

  • 1990-91 (6ος όμιλος): 16η θέση/22ομ, 41β, 60-49 γκολ.
  • 1991-92 (3ος όμιλος): 11η θέση/20ομ, 36β, 38-38 γκολ.
  • 1992-93 (3ος όμιλος): 10η θέση/19ομ, 59β, 39-27 γκολ.
  • 1993-94 (3ος όμιλος): 3η θέση/18ομ, 62β, 51-27 γκολ.
  • 1994-95 (2ος όμιλος): 10η θέση/18ομ, 61β, 51-31 γκολ, υποβιβάστηκε.
 • Πανιώνιος Καλλιθέας

  Μετά τον υποβιβασμό του Φοίνικα από τη Δ΄ Εθνική, το 1995, η ΠΑΕ Πανιώνιος αγόρασε το σύλλογο, ο οποίος μετονομάστηκε Πανιώνιος Αθλητικός Σύλλογος Καλλιθέας - Ν. Σμύρνης και άλλαξε τα χρώματά του σε κυανέρυθρα.

  Επί μία δεκαετία περίπου αποτέλεσε ένα είδος Β΄ ομάδας της ΠΑΕ Πανιώνιος, στην οποία αγωνίζονταν τα ποδοσφαιρικά ταλέντα της ποδοσφαιρικής ακαδημίας του συλλόγου της Νέας Σμύρνης. Στη συνέχεια οι ταλαντούχοι παίκτες είτε προωθούνταν στην ομάδα του Πανιωνίου είτε δίνονταν σε άλλους συλλόγους.

  Στα χρόνια της λειτουργίας του ως Πανιώνιος Καλλιθέας, το σωματείο μετείχε κανονικά στις διοργανώσεις της Ε.Π.Σ. Αθηνών. Αρχικά ήταν στην Α΄ κατηγορία, μα σταδιακά υποβιβάστηκε στη Γ΄ κατηγορία το 2004. Στη συνέχεια η ΠΑΕ Πανιώνιος αποσύρθηκε από την ιδιοκτησία του συλλόγου, ο οποίος επανέκτησε το αρχικό του όνομα (επίσημος τίτλος "Α.Ο. Φοίνιξ Καλλιθέας") και τα παραδοσιακά πρασινόλευκα χρώματα.

 • Πανιώνιος Καλλιθέας

  Στη σύντομη ιστορία του ο Πανιώνιος Καλλιθέας ανέδειξε ορισμένους καλούς ποδοσφαιριστές, με πιο γνωστό το διεθνή ποδοσφαιριστή Βαγγέλη Μάντζιο. Διεθνείς με τις μικρές εθνικές ομάδες υπήρξαν οι παίκτες του Πανιώνιου Καλλιθέας:

  • Βαγγέλης Μάντζιος, διεθνής με την Εθνική Νέων
  • Κώστας Κάφαλης, διεθνής με την Εθνική Ελπίδων
  • Ηλίας Ιωάννου, διεθνής με την Εθνική Νέων

  Επίσης, από εδώ ξεκίνησαν ο Κάτσικας που έπαιξε στην Καλλιθέα, ο Πέτρος Δημάκης του Θρασύβουλου, ο Λουκάς Παππάς του Αθηναϊκού κ.ά.